Vademecum zapałczane > Jak mam to zrobić

Zadaj pytanie

<< < (2/10) > >>

Reyes:
Dziękuję za odp.

1
Mam jescze parę pytąń. W poradniku z kólkami dałeś przykład kólka o szerokości nie większej niż 1 zapałka. Jak robić i układać zapałki gdy kólka będą większe. Przygotowuje się do wykonania ciągnika i tylne koła będą większe niż długośc jednej zapałki.

2.
--- Quote from: Martin on July 12, 2011, 11:32:33 PM --- Ma taki tarnik można nawinac papier ścierny i szlifować kólko od środka.

--- End quote ---

Można to jakoś przyśpieszyć? Bo ten sposób wydaje mi sie strasznie czasochłonny.

Martin:
Witam
Pytać można o wszystko, od tego jest forum ;)

--- Quote from: xXFernIxx on July 18, 2011, 08:20:59 PM ---
1. Jak to jest z przyklejaniem zapałek? Z tego co przeglądałem internet zauważyłem że niektórzy zamiast normalnie budować ścianę (czyli cegiełka na cegiełkę) najpierw przyklejają na papier a dopiero potem wszystko sklejają... jak to jest? czy na tym polega modelowanie z zapałek?

--- End quote ---

Sposobów na budowę domków, a dokładniej ścian jest parę. Pierwszy z nich, o którym wspomniałeś polega na narysowaniu na papierze danej ściany czyli okna i drzwi. Następnie kłądziesz zapałki tworząc szkielet budowli. Jeśli oglądałeś program"dom nie do poznania: to możesz sobie coś takiego wyobrazić. Przykład na zdjęciu poniżej:
[attach=1]

Mówiąc obrazowo w stylu amerykańskim, tylko robisz szkielet na papierze żeby zachować proste kąty szkieletu. Następnie na to kładziesz zapałki docinając je tam gdzie powinny być okna i drzwi. Jeśli zależy Ci na wnętrzu to możesz kłaść zapałki po drugiej stronie. Zapałki te kładziesz poziomo na cegiełkę na takiej ścianie. Następnie takie ściany łączysz ze sobą. Co prawdą na łączeniu powstanie widoczna szpara lub miejsce łaczenia, ale możesz je zamaskować układając zapałki na rogach np. 3 zapałki w kształcie litery L.

Szkielet można zrobić takie z wykałaczek, Czasami jest łatwiej bo są dłuższe.

Drugi sposób jest podobny i różni sie tym, że zamiast papieru użuwasz np tektury modelarskiej, na której odrysowujesz wszelkie okna drzwi etc. Twarda tektura posłuży Ci za szkielet i bezpośrednio na nią kładziesz zapałki.

Kolejny sposób, o którym zapewne myślałeś to budowa zapałaka na zapałkę bez szkieletów. Sposób ten jest dosć trudny gdyż:
- zapałka ma da milimetry grubośći (najwięcej) i trudno utrzymać pion
- konstrukcja taka może Ci sie rozpadać, wiÄ™c  radziÅ‚bym budować Å›ciany z dwóch zapaÅ‚ek obok siebie, jeśłi sie zdecydujesz na taki sposób.

--- Quote from: xXFernIxx on July 18, 2011, 08:20:59 PM ---

2. W niektórych postach jakie przeczytałem zauważyłem rzeczy dotycząc fundamentów... o co chodzi? z tego co mi wiadomo to fundament to część domu pod ziemią to jak zrobić to na makiecie? a może chodzi tutaj o dół ścian np. pierwsze trzy-cztery zapałki będą 3 warstwowe? co stworzy silną podporę... ?

--- End quote ---

Z definicji fundament to jak wspomniałeś element konstrukcyjny który przenosi obciążenie budynku na grunt. W makietach się nie buduje bo oczywiście nie ma takiej potrzeby. oczywiście możesz podnieść wysokość wejścia o dwie zapałki zrobić schodki i będziesz miał fundament. Zastosowałem tą technikę przy budowie swojego domku kilka lat temu.

Pamiętaj by całość konstrukcji umieścić na sztywnej podstawie, poradnik dotyczący podstaw do poczytania

Dach możesz wyciać z tektury i obłożyć zapałkami, jak ściany lub ten na zdjęciu powyżej.

Pozdrawiam

Martin:
Analogicznie robisz taki klocek na dÅ‚ugość 1,5 zapaÅ‚ki, kÅ‚adÄ…c  je na przemian.

--- Quote from: Jacek on July 18, 2011, 08:21:38 PM ---
Można to jakoś przyśpieszyć? Bo ten sposób wydaje mi sie strasznie czasochłonny.

--- End quote ---

Zawsze możęsz spróbować środkowe kólko wyciąc odpowiednim skalpelem lub nożykiem a póżniej wyszlifować jak pisałem wyżej.

xXFernIxx:
a czy ten dach też nalezy przymocować w jakiś sposób? czy tyko sie go nakłada? czy można prosić o jakieś fotki dotyczące budowy dachu?

Martin:
Dach budujesz podobnie jak na pierwszym zdjęciu. Robisz szkielet z zapałek lub wykałaczek i obklejasz np takimi paskami z zapałek:

Drugie rozwiązanie to stworzenie z tektury takiego trójkąta i obłożenie go zapałkami jak na prowizorycznym rysunku. Czerwony tektura, żółty zapałki.
[attach=1]

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Sitemap 1 2 3 4 5 
Go to full version